SZUKAJ
Zdrowie
1

Pożyteczne produkty spożywcze

W ciągu tygodnia, powinniśmy się strać dobierać jadłospis w taki sposób, by nie zabrakło w nim pożytecznych produktów spożywczych. Pożytecznych, czyli takich…

Pożyteczne produkty spożywcze

W ciągu tygodnia, powinniśmy się strać dobierać jadłospis w taki sposób, by nie zabrakło w nim pożytecznych produktów spożywczych. Pożytecznych, czyli takich, które uzbroją nasz w organizm w odpowiednie składniki odżywcze i dostarczą nam niezbędnych witamin. Zobacz, co znalazło się na naszej liście i dlaczego.

1

Łosoś

Łosoś i inne tłuste ryby dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Ryby należy jeść co najmniej 3 razy w tygodniu.

2

Zielone warzywa

Zielone warzywa to źródło beta – karotenu, wapnia, kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Jeść je należy surowo lub lekko ugotowane, co kilka dni.

3

Banany

 

Banany są dobrym źródłem potasu, błonnika i witaminy C. Powinny być umieszczone w jadłospisie 3 lub więcej razy w ciągu tygodnia.

4

Brokuły

 

Brokuły są źródłem beta – karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, żelaza i potasu. Jeść je należy na surowo lub lekko ugotowane, co kila dni.

5

Marchew

 

Marchew jest bardzo dobrym źródłem beta – karotenu, powinno się ją jeść na surowo lub ugotowaną tak często, jak ma się ochotę.

6

Imbir

 

Imbir jest to środek przeciwzapalny, który w niewielkich ilościach, 5 – gramowych porcjach powinien znaleźć się w różnych potrawach 2 razy w tygodniu.

7

Seler

 

Seler jako środek przeciwzapalny i źródło potasu należy jeść na surowo 3 razy w tygodniu.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 1 komentarz

  • LiveTheNature pisze:

    Polemizowałabym. Nie uwzględniłaś wielu składników antyodżywczych w wyżej wymienionych produktach. Łosoś – w dzisiejszych czasach to masakra. Zbiera same metale cieżkie, czyli jest MEGA zanieczyszczony. Do tego łosoś (ten tańszy, którego każdy wybiera) jest karmiony jakąś paszą – który łosoś naturalnie je paszę? – więc kwasy tłuszczowe w nim zawarte niestety w większości to omega-6. Zielone warzywa – nie wszystkie, nie dla każdego. Niektóre zawierają szczawiany, inne goitrogeny – złe dla naszej tarczycy (jeśli jest już chora albo zaczyna być). Marchew – również nie dla każdego.
    Wszystko oprócz tego się zgadza, wiadomo, witaminy i minerały, ale nie polecajmy ich tak bez wahania każdemu.

  • Zostaw komentarz

    Chcesz wyrazić swoją opinię ?
    Zostaw odpowiedź!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *