W ciągu tygodnia, powinniśmy się strać dobierać jadłospis w taki sposób, by nie zabrakło w nim pożytecznych produktów spożywczych. Pożytecznych, czyli takich, które uzbroją nasz w organizm w odpowiednie składniki odżywcze i dostarczą nam niezbędnych witamin. Zobacz, co znalazło się na naszej liście i dlaczego.
Łosoś i inne tłuste ryby dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Ryby należy jeść co najmniej 3 razy w tygodniu.
Brokuły są źródłem beta – karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, żelaza i potasu. Jeść je należy na surowo lub lekko ugotowane, co kila dni.
Marchew jest bardzo dobrym źródłem beta – karotenu, powinno się ją jeść na surowo lub ugotowaną tak często, jak ma się ochotę.
Imbir jest to środek przeciwzapalny, który w niewielkich ilościach, 5 – gramowych porcjach powinien znaleźć się w różnych potrawach 2 razy w tygodniu.
Seler jako środek przeciwzapalny i źródło potasu należy jeść na surowo 3 razy w tygodniu.
Dodano 1 komentarz
Polemizowałabym. Nie uwzględniłaś wielu składników antyodżywczych w wyżej wymienionych produktach. Łosoś – w dzisiejszych czasach to masakra. Zbiera same metale cieżkie, czyli jest MEGA zanieczyszczony. Do tego łosoś (ten tańszy, którego każdy wybiera) jest karmiony jakąś paszą – który łosoś naturalnie je paszę? – więc kwasy tłuszczowe w nim zawarte niestety w większości to omega-6. Zielone warzywa – nie wszystkie, nie dla każdego. Niektóre zawierają szczawiany, inne goitrogeny – złe dla naszej tarczycy (jeśli jest już chora albo zaczyna być). Marchew – również nie dla każdego.
Wszystko oprócz tego się zgadza, wiadomo, witaminy i minerały, ale nie polecajmy ich tak bez wahania każdemu.
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!