SZUKAJ
Kulinaria
0

Pożywna i zdrowa zupa z dyni i soczewicy

Sezon na dynię rozpoczyna się w lipcu, więc śmiało możemy wykorzystywać ją do przygotowywanych przez nas potraw. Dynie należą do grona najzdrowszych warzyw – wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, oraz działają uspokajająco…

Pożywna i zdrowa  zupa z dyni i soczewicy

Sezon na dynię rozpoczyna się w lipcu, więc śmiało możemy wykorzystywać ją do przygotowywanych przez nas potraw. Dynie należą do grona najzdrowszych warzyw – wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, oraz działają uspokajająco. Jeśli masz problemy żołądkowe, a w tak upalne dni bakterie rozprzestrzeniają się w niesamowitym tempie  zupa z dyni i soczewicy będzie starzałem w dziesiątkę. Wzmocni Cię i postawi na nogi.

 

Do  jej przygotowania będziesz potrzebować:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula (drobno posiekana)
1 duży ząbek czosnku (posiekany)
2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka łagodnego chili
½ łyżeczki zmielonej kurkumy
½ łyżeczki zmielonego imbiru
Nasiona z trzech strąków kardamonu
Skórka z jednej cytryny (drobno starta)
1 średnia dynia – obrana, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę
225 g czerwonej soczewicy
1,2 litra wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka
2 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz, natka pietruszki
4 łyżki chudego jogurtu naturalnego – jako dodatek

przygotowanie: 10 minut
Przyrządzenie: 55 minut
4 porcje

 

Zaczynamy od rozgrzania oliwy w garnku z grubym dem, dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy przez 5 minut, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy czosnek, przyprawy i skórkę cytrynową – całość podgrzewamy 1-2 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy dynię i soczewicę. Mieszamy zawartość garnka w taki sposób, aby dynia i soczewica pokryły się mieszanką oliwy z przyprawami. Podgrzewamy 2 minut, ponownie często mieszając.

 

Dodajemy wywar, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut, aż dynia i soczewica zmięknął. Całość przekładamy do miksera i miksujemy do momentu powstania gęstej masy. Zupę przelewamy z powrotem go garnka i podgrzewamy. Dodajmy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Możemy całość udekorować łyżeczką jogurtu.

 

Zupa jako pożywny lunch najlepiej smakuje z pieczywem pełnoziarnistym, chlebem naan lub pełnoziarnistymi grzankami natartymi czosnkiem.
Życzymy smacznego.

 

Inne zdrowe propozycje kulinarne znajdziesz w kategorii kulinaria – kliknij tutaj !

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *