Czy należy przestrzegać diety niskotłuszczowej, diety o umiarkowanej zawartości tłuszczu, czy też może wysokotłuszczowej? Wpływ na zdrowie ma nie tyle ilość, ci rodzaj spożywanego tłuszczu. Trzeba wybierać właściwe rodzaje tłuszczu i nie przekraczać zalecanych norm kalorycznych. Mamy dla Was kilka prostych metod obniżenia zawartości tłuszczu w przygotowywanych posiłkach.
1. Usuwać skórkę z drobiu.
2. Piec, grillować, gotować lub dusić mięso, a nie smażyć.
3. Oddzielać tłuszcz z sosów od pieczeni i wywarów, schładzając je w lodówce i zdejmując skrzepłą warstwę tłuszczu, powstałą na powierzchni.
4. Do zagęszczenia zup kremowych najlepiej używać ziemniaków i pureé, zamiast śmietany.
1. Zamiast jednego całego jajka dodawać do ciasta tylko białka z dwóch jaj.
2. Zmniejszać ilość tłuszczu o jedną trzecią w stosunku do przepisu albo zastępować połowę ilości jogurtem lub niesłodzonym musem jabłkowym.
3. Stosować twarożki niskotłuszczowe i niskotłuszczowy serek risotta, zamiast odmian pełnotłustych.
4. Zamiast śmietany używać chudego mleka skondensowanego.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!