Lubicie czosnek w potrawach? Jeśli tak, to doskonale. Czosnek nie zawiera sodu ani tłuszczu, nie zwiększa więc też kaloryczności produktów potraw, a ma właściwości lecznicze. Z niektórych badań wynika, że spożywanie jednego ząbka czosnku dziennie wpływa na obniżenie cholesterolu. Są także dane, które świadczą o tym, że czosnek zmniejsza tendencję do tworzenia się skrzeplin w naczyniach krwionośnych, a to kolejne dobrodziejstwo dla serca. Ci, którzy jedzą dużo czosnku (i cebuli ), są mniej narażeni na raka żołądka, a prawdopodobnie także i na raka piersi. Czosnek można jeść na surowo lub gotowany, co zwiększa jeszcze skuteczność niektórych substancji czynnych. Postępujcie z nim tak: pokrójcie, posiekajcie lub zmiażdżcie ząbek, a potem odstawcie na 10 minut, aby powstała z alliny jej aktywna pochodna, allicyna – związek zawierający siarkę, które czosnek zawdzięcza swojej dobroczynne właściwości.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!