SZUKAJ
Zdrowie
0

Przebojowe produkty – soja

Chciałbyś zwalczać choroby odpowiednim jedzeniem? Jeśli tak, to w Twoim jadłospisie musi się znaleźć dziewięć produktów, które mają właściwości wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu. Soja to właśnie jeden z nich.

Przebojowe produkty – soja

Chciałbyś zwalczać choroby odpowiednim jedzeniem? Jeśli tak, to w Twoim jadłospisie musi się znaleźć dziewięć produktów, które mają właściwości wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu. Soja to właśnie jeden z nich.

Jeśli jeszcze nie odkryliście soi – to najwyższa pora to zrobić. Jak wszystkie warzywa strączkowe nasiona soi zawierają bogactwo soli mineralnych i mikroelementów (pierwiastków śladowych), w tym żelazo. Wiele pokarmów sojowych, przede wszystkim większość gatunków tofu i mleko sojowe, jest wzbogacone w wapń, który dla kobiet i mężczyzn z wiekiem zaczyna mieć coraz większe znaczenie. Soja jest również doskonałym źródłem białka, co jest ważne  dla osób które nie jedzą mięsa lub ograniczają jego spożycie.

Soję wyróżnia szczególnie zawartość pewnych wyjątkowych związków chemicznych – izoflawonidów, zwanych estrogenami roślinnymi (fitoestrogeanmi) . Badania potwierdzają , że związki te korzystnie wpływają na zdrowie. Chronią przed osteoporozą, sprzyjając wzmacnianiu kości, a także łagodzą u kobiet objawy związane z menopauzą, na przykład uderzenia gorąca. Soja skutecznie obniża podwyższony poziom cholesterolu. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z soją mamy dla Ciebie kilka wskazówek:

1. Zalewaj mlekiem sojowym płatki śniadaniowe. Mleko to produkowane jest ze zmiażdżonych i rozgotowanych ziaren soi. Kupujcie te gatunki, które zawierają dodatek wapnia. Mleka sojowego można używać do budyniów, kremów i domowych wypieków.
2. Twardego tofu dodawaj do warzyw smażonych na sposób chiński, a miękkiego lub półpłynnego do past do smarowania pieczywa i do gęstych sosów. Spróbuj grzanek zapiekanych z serem sojowym.
3. Edamame, czyli zieloną fasolę sojową w strączkach, która zawiera dużo izoflawonidów, dodawaj do sałatek, zup i warzyw smażonych na sposób chiński.
4. Gotowe kotlety wegetariańskie robi się głownie się soi. Wegetariańska mortadela nie zawiera zbyt wiele izoflawinidów, ale jest dobrym zamiennikiem wędlin mięsnych. Wybierajcie te gatunki, które zawierają najmniej sodu tłuszczu.
5. Tempeh to coś w rodzaju sera z fermentowanej soi. Jest jędrny, lekko gumowaty. Doskonale nadaje się do warzyw po chińsku. Można też zanurzyć kawałki w sosie sojowym i jeść na surowo. Wędzony tempeh świetnie zastępuje wędzonkę
6. Miso pasta z fermentowanej soi. Można jej użyć jako smaku do zupy albo dodać do rosołu kury. Niektóre gatunki zawierają dużo sodu, kupujcie te, które mają go najmniej.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!