Składniki:
125 g mąki razowej
25 g zarodków pszennych
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
50 ml mleka
50 ml oleju słonecznikowego
75 g ziaren słonecznika
2 dojrzałe banany ok. 225 g (po obraniu)
dżem morelowy
pieczone ziarna słonecznika, do derogacji.
Przygotowanie:
1. Wyścielić 6 foremek do babeczek pergaminem albo dobrze je natłuścić. W misce zmieszać mąkę, zarodki pszenne, cukier, proszek do pieczenia i pestki słonecznika. Osobno zmiksować jajko, olej słonecznikowy i mleko. Połączyć i ucierać do gładkości.
2. Ugnieść banany i wymieszać z ciastem.
3. Napełnić foremki do dwóch trzecich ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni C, 20- 30 minut (aby sprawdzić cz są upieczone, wbić w nie zaostrzony patyczek – po wyciągnięciu powinien być suchy). Wyjąć bułeczki i ułożyć na tacy, aby przestygły. Posmarować dżemem, posypać przypieczonymi pestkami słonecznika. Podawać jeszcze ciepłe.
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzenie: 25- 30 minut
6 porcji
Dodano 1 komentarz
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!