Masło orzechowe to idealna alternatywna dla masła czekoladowego, tym bardziej jeśli zrobimy je sami w domu i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Orzechy mimo, że są wysokokaloryczne stanowią bardzo dobre źródło witaminy E i witamin z grupy B – tiaminy i niacyny, białka i składników mineralnych, a tym samym mogą zmniejszać zagrożenie wystąpienia choroby wieńcowej.
Zwłaszcza orzechy włoskie, ziemne i laskowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do normalnego wzrostu i rozwoju tkanki. Wegetarianom orzechy mogą dostarczać wielu składników odżywczych, przez innych zazwyczaj uzyskiwanych z pożywienia pochodzenia zwierzęcego. Takimi składnikami jest właśnie większość witamin z grupy B, fosfor, żelazo, miedź, potas i białko. Białko pochodzące z orzechów, jak i z większości źródeł roślinnych, nie ma takiej wartości jak białka zwierzęce, zawarte na przykład mięsie. Jednakże jeśli w pożywieniu znajdą się orzechy, pieczywo ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych ( zwłaszcza soi i soczewicy) to dostarczymy organizmowi niezbędnych aminokwasów.
To przygotowania naszego domowego masła orzechowego będziemy potrzebować:
Składniki:
1 opakowanie orzeszków ziemnych prażonych ( bez soli)
łyżeczkę miodu i szczyptę soli.
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przesypujemy nasze orzechy i zaczynamy je blendoować. Od czasu do czasu podnosząc pokrywę, by sprawdzić gęstość uzyskiwanej masy. Między czasie dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Całość ponownie blendujemy. Gdy masa będzie gęsta i zbita masło jest już gotowe. Należy je w dość szybkim tempie przelać do wcześniej przygotowanego pojemnika. Następnie odstawiamy je do lodówki. Za parę godzin stanie się bardziej zbite i niczym nie będzie odstawało od tego, które widzimy na sklepowych półkach. Doradzamy nie podjadać ciepłego masła orzechowego, bo ciężko będzie się od niego oderwać, a z orzechami mimo ich zdrowotnych właściwości, należy zachować umiar.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!