Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno blachy do pieczenia pergaminem i lekko natłuść boki.
2. Zmiksuj masło i cukier na gładką masę . Stopniowo dodaj jaka, następnie migdały, polentę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sok; wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Włóż ciasto do formy i piecz przez 45 – 50 minut (dopóki zaostrzony patyczek wsadzony w ciasto, nie wyjdzie suchy). Odstaw do wystygnięcia.
4. Przygotuj syrop: wsyp do rondelka cukier, dodaj skórkę pomarańczową i 2 łyżki wody. Podgrzej, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Podgrzewaj lekko jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia.
5. Wyjmij ciasto z formy i przełóż na tacę. Nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, bądź własną polewą i przybierz owocami.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!