SZUKAJ
Kulinaria
0

Przepis na sok marchwiowo – gruszkowo – malinowy. Da zdrowia i dla zmysłów

Dziś prezentujemy sok z trzech pysznych składników – marchwi, gruszek i malin. Nie dość, że doskonale działa na skórę, jest zastrzykiem energii, wymiata wolne rodniki..

Przepis na sok marchwiowo – gruszkowo – malinowy. Da zdrowia i dla zmysłów

Dziś prezentujemy sok z trzech pysznych składników – marchwi, gruszek i malin. Nie dość, że doskonale działa na skórę, jest zastrzykiem energii, wymiata wolne rodniki, to jeszcze znakomicie prezentuje się w szklance. Czy od soku można chcieć więcej?

Najcenniejszym składnikiem w marchwi jest niewątpliwie beta – karoten. To roślina postać witaminy A.

M

archewka dobra dla palaczy

Witamina A to bardzo silny antyutleniacz, który ma zdolność przeciwdziałania powstawaniu aktywnych form tlenu i unieczynnienia tych, które powstają w komórkach. Niszczenie wolnych rodników spowalnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega inicjowaniu zmian mutagennych na poziomie pojedynczych komórek. Witamina A blokuje i neutralizacje substancje toksyczne i rakotwórcze z dymy tytoniowego, dlatego marchew to warzywo niezbędne w diecie osób palących. Niedobory witaminy A odbiją się negatywnie a funkcjonowaniu wzroku. To właśnie ona zapobiega niedowidzeniu zmierzchowemu i zaburzeniom pracy oka. Nie można tu także pominąć zbawiennego działania witaminy A na skórę i nabłonki wyściełające narządy wewnętrzne. Dzięki niej skóra gładka, sprężysta i wygląda zdrowo. Osoby jedzące marchewkę opalają się na piękny brązowy kolor, a ich skóra jest chroniona od wewnątrz przed szkodliwym działaniem promieniu UV i poparzeniem słonecznym. W korzeniu marchwi znajduje się sporo bardzo ważnego dla serca składnika mineralnego – potasu. Dzięki zawartości pektyn marchew działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu i tłuszczów we krwi, zaś celuloza sprzyja wydalaniu cholesterolu z organizmu. Marchew ma jeszcze jedną niepodważalną zaletę – jest niskokaloryczna. Jest zatem doskonałym warzywem dla osób dbających o linię oraz odchudzających się.

G

ruszka dodaje energii

 

 

Gruszki są bardzo dobrym źródłem węglowodanów prostych, dlatego skóra z nich to zastrzyk szybko przyswajalnej energii. Osoby z cukrzycą spożycie tych owoców powinny uzgodnić z dietetykiem. W miąższu kryje się sporo witaminy C i potasu. Gruszki są zasobne także w błonnik pokarmowy, a konkretnie jego rozpuszczalną w wodzie frakcją – pektyny. Chłoną one wodę w żołądku i pęcznieją do postaci żelu, co organizm odczuwa jako uczucie sytości . Z kolei obecne w miąższu komórki kamienne to włókno nierozpuszczalne – nie są trawione ani przetwarzane w organizmie. Niczym miotełka wymiatają natomiast szkodliwe produkty materii, metale ciężkie i wolne rodniki.

M

alina przebogata

 

Owoc maliny z kolei jest bardzo bogaty w cukry i kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy. Malina zawiera także olejek eteryczny, pektyny, pochodne cyjanidyny, antocyjany i lotne związki zapachowe. To bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C i E . Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Wspomagają przewodnictwo nerwowe i są odpowiedzialne za wydzielanie wielu enzymów. Witamina C – bardzo efektywny antyutleniacz – wymiata wolne rodniki, a ponadto utrzymuje właściwe usieciowienie włókien kolagenowych w tkankach. Witamina E to przeciwutleniacz i jednocześnie składnik niezastąpiony w procesach rozrodczych. Owoce malin są zasobne w potas – pierwiastek będący sprzymierzeńcem układu krwionośnego. Nie tylko obniża i reguluje cieśnienie tętnicze krwi, ale także przeciwdziała zlepianiu się płytek kwi i powstawaniu zakrzepów. Jest uznanym elementem w profilaktyce chorób układu krążenia. W malinach jest  sporo magnezu, który wraz z witaminami z grupy tworzy kompleks istotny dla układu nerwowego i mózgu. W owocach nie brakuje również żelaza , wapnia i fosforu. Żelazo jest odpowiedzialne a procesy krwiotwórcze – wchodząc w skład hemoglobiny, uczestnicy w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała. Wapń i fosfor to z kolei podstawowe substancje budujące kości i zęby. Wapń i fosfor to z kolei podstawowe substancje budujące kości i zęby. Wapń uczestnicy ponadto w procesach przekazywania bodźców nerwowych między zakończeniami neuronów (synapasami). Malutkie ziarenka w owocach maliny to skarbnica włókna pokarmowego. Błonnik w nich zawarty reguluje pracę przewodu pokarmowego i pomaga w walce z obstrukcjami. Ziarenka nie są trawione bezpośrednio i zwiększają masę kałową, ponadto pobudzają jelita do pracy. Suszone owocem maliny to składnik mieszanek ziołowych o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Spożywanie w dużych ilościach świeżych, surowych owoców maliny zalecane jest jako środek pomocy w leczeniu anemii.

P

rzepis na sok marchwiowo – gruszkowo – malinowy

 

Składniki
400 g młodej marchwi (5 średnich ) sztuk, 350 g gruszek (2 średnie sztuki), 250 g świeżych malin, sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i wycisnąć w sokowirówce. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne ( nie obierać ) i wycisnąć sok. Maliny przebrać, umyć i zmiksować na jednolity mus. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i wycisnąć do szklanki. Wszystkie składniki połączyć. Sok schłodzić w lodówce i podawać w wysokich szklankach ze słomką.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *