SZUKAJ
Kulinaria
0

Przyprawy – naturalne zdrowie

Chcesz aby każda potrawa była wyśmienita? Zaprzyjaźnij się z przyprawami, dzięki którym można wyczarować danie o niepowtarzalnym smaku i aromacie…

Przyprawy – naturalne zdrowie

Chcesz aby każda potrawa była wyśmienita? Zaprzyjaźnij się z przyprawami, dzięki którym można wyczarować danie o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Czym właściwie są przyprawy? Otóż zgodnie z wiedzą żywieniową mianem przypraw określa się wszelkie dodatki aromatyczne, polepszające smak i zapach przygotowanych dań. Przyprawami mogą być wiec: korzenie, kłącza, łodygi, nasiona, suszone liście, kawałki kory, pączki a nawet kwiaty.

T

ajemnicze działanie

Przyprawy, choć z żywieniowego punktu widzenia nie mają istotnych wartości odżywczych (nie dostarczają organizmowi białek budulcowych, nie stanowią źródła energii czy tłuszczów), zawierają jednak substancje bioaktywne, którym dietetyka i medycyna poświęcają ostatnio dużo miejsca. Wzbogacają one naszą dietę pewną porcją witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim są skarbnicą olejków eterycznych oraz substancji pobudzających ośrodkowy układ nerwowy człowieka. Bardzo często przyprawy mają poza właściwościami aromatyczno – smakowymi – również działanie lecznicze. Badania dowiodły, że po spożyciu dania przyprawionego np. miętą czy jałowcem pobudzone zostają funkcje przewodu pokarmowego i wzmaga się wydzielanie soków trawiennych. Reakcje wydzielnicze zachodzą niekiedy już na sam widok i zapach dania doprawionego aromatycznymi przyprawami. Dzięki dodatkom smakowym jedzenie staje się też mniej monotonne, co niewątpliwie podnosi jego atrakcyjność kulinarną. Zaobserwowano, że takie potrawy są chętniej spożywane. A niektóre przyprawy wręcz wpływają na zaostrzenie apetytu.

G

otowe mieszanki przypraw

W sklepach można kupić bardzo wygodne w użyciu gotowe mieszanki przypraw specjalnego przeznaczenia. Na opakowaniu producent informuje, z jakimi daniami taka mieszanka najlepiej komponuje się smakowo. Dla początkujących gospodyń to bardzo wygodne rozwiązanie i duża pomoc w kuchni. Mamy więc do wyboru gotowe przywary do dań warzywnych – ziemniaków, bigosu, dań z fasoli, pomidorów; do mięs- flaków, żeberek, karkówki, mięsa mielonego; do dań z ryb, do potraw z grilla, a także do dań słodkich – piernika, szarlotki, czy grzanego wina. W sklepie można znaleźć przyprawy nawet do omleta i jajecznicy. Kupując gotowe mieszanki, należy jednak czytać informacje zawarte na etykiecie produktu. W składzie recepturowym producent zobowiązany jest zamieścić dokładne informacje dotyczące składu. Obowiązuje zasada, że wszystkie składniki podawane są zgodnie z malejącym udziałem procentowym w całości mieszanki. Surowce, których użyto w dużych ilościach wymienione są na początku składu recepturowego. Czytając etykietę, zwracajmy uwagę na ilość zastosowanej w mieszance soli, barwników czy substancji dodatkowych. Mieszanki przypraw powinny zawierać jak najmniej soli.

W

łasne kompozycje

Wzmacniaczy smaku najwięcej jest w mieszankach przeznaczonych do zup – zarówno tych w proszku, jak i w kostkach, pastach czy płynach. Zdecydowanie mniej ich dodają producenci do mieszanek przypraw do dań. Zawsze jednak warto dokładnie czytać etykietę produktów, bo najzdrowszy będzie ten, w którym ponad ziołami i przyprawami nie zastosowano substancji dodatkowych. Najbezpieczniej mieszanki przygotować samodzielnie, wtedy mamy pewność, że zawierają tylko bezpieczne składniki. Poza tym sporządzając mieszankę, sami kształtujemy jej niepowtarzalny smak i zapach. Takie przyprawy można bez obaw stosować w celu wzbogacania dań, nawet tych przeznaczonych dla małych dzieci i osób.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!