SZUKAJ
Kulinaria
0

Rosół z mięsnymi sakiewkami

Jesienna pogoda niejednokrotnie będzie nas smagać deszczem i wiatrem jednocześnie, sprawiając, że mimo najcieplejszego okrycia będziemy marzyć o domowym cieple. O czymś, co nas rozgrzeje, pokrzepi…

Rosół z mięsnymi sakiewkami

Jesienna pogoda niejednokrotnie będzie nas smagać deszczem i wiatrem jednocześnie, sprawiając, że mimo najcieplejszego okrycia będziemy marzyć o domowym cieple. O czymś, co nas rozgrzeje, pokrzepi i pocieszy po całym dniu zmagań z kapryśną pogodą. Talerz gorącego rosołu spełni te oczekiwania, przenosząc nas kuchni pełnej smaków z naszego dzieciństwa.

Składniki do jego przygotowania:

Farsz: 300 g wołowiny
100 g wieprzowiny
200 g baraniny lub jagnięciny
2 cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
½ łyżeczki tymianku

 

Rosół: 200 g wołowiny
200 g wieprzowiny
300 g baraniny lub jagnięciny
3 marchewki
kawałek selera
2 pietruszki
liść kapusty
2 cebule

 

Ciasto: 500 g mąki pszennej, sól, niepełna szklanka ciepłej wody

Mięso na rosół, obrane warzywa, przypieczoną nad gazem cebulę z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego gotuj ponad 2 godziny, pod przykrywką. Mięso na farsz zmiel z posiekaną cebulą, wymieszaj z natką i przyprawami. Dodaj kilka łyżek rosołu, dobrze wymieszaj. Mąkę zmieszaj z solą i wyrabiaj ciasto, podlewając ciepłą wodą. Gotowe ciasto rozwałkuj i szklanką wyciskaj krążki. Faszeruj mięsem, zlepiaj końcówki, formując zgrabne sakiewki. Po ugotowaniu sakiewki wykładaj na talerze, zalewając gorącym rosołem.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *