Sernik z truskawkami to szybkie i eleganckie danie w których kruchy spód tworzą dietetyczne biszkopty. Można użyć jednego gatunku owoców, w naszym przypadku będą to truskawki lub owocowej mieszanki.
Składniki:
75 g niskokalorycznego tłuszczu kuchennego
225 g dietetycznych biszkoptów, pokruszonych
125 g chudego sera białego
100 g niskotłuszczowego serka z pojemnika
75 g cukru żelującego
15 g żelatyny w proszku, rozpuszczonej w trzech łyżkach soku pomarańczowego
350 g truskawek bądź innych owoców.
Przygotowanie: 30 minut ( i około 2 godziny na ostygnięcie)
6 porcji
1. Włóż formę do ciasta papierem do pieczenia.
2. Rozpuść tłuszcz i dodaj do niego pokruszone biszkopty. Dobrze wymieszaj i rozprowadź na dnie formy. Schłodź w lodówce przez 15 minut, dopóki nie stwardnieje.
3. Zmiksuj ser, serek i cukier żelujący na gładką masę. Dodaj żelatynę. Rozprowadź grubą warstwę na podstawie z biszkoptów i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
4. Ułóż na serniku owoce. Chłodź co najmniej 30 minut przed podaniem.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!