SZUKAJ
Kulinaria
0

Smakołyki na Dzień Dziecka. Tym menu sprostasz oczekiwaniom swojego Malucha!

Dzień Dziecka to dla wszystkich rodziców nie lada wyzwanie. Jak sprostać oczekiwaniom wymagających maluchów, które 1. czerwca chcą poczuć się wyjątkowo? Świetnym pomysłem jest zorganizowanie Kinder Balu, na którym …

Smakołyki na Dzień Dziecka. Tym menu sprostasz oczekiwaniom swojego  Malucha!

Dzień Dziecka to dla wszystkich rodziców nie lada wyzwanie. Jak sprostać oczekiwaniom wymagających maluchów, które 1. czerwca chcą poczuć się wyjątkowo? Świetnym pomysłem jest zorganizowanie Kinder Balu, na którym królować będzie pyszne menu przygotowane z myślą o małych łasuchach.

Świętowanie Dnia Dziecka wymaga szczególnej oprawy i specjalnych dań, które zachwycą wszystkie maluchy. A jak wiadomo, w kwestii jedzenia dzieci bywają wyjątkowo wybredne. Co warto podać, by trafić w gust wszystkich uczestników imprezy? Przygotuj coś lekkiego i dobrego do przegryzienia. Delikatne przekąski świetnie sprawdzą się podczas tego rodzaju przyjęć! Dzieci uwielbiają zaskakujące połączenia i ciekawe kompozycje smakowe, dlatego na pewno skuszą się na przekąski z pieczywem Tovago! Chrupiące i pożywne kromki doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Dzięki Tovago wyczarujesz kolorowe, smaczne, a przy tym zdrowe smakołyki. Pieczywo po otwarciu zachowuje swoją świeżość, dlatego gdy dzieciom będzie wyjątkowo dopisywać apetyt, w kilka chwil przygotujesz kolejne porcje przepysznych przekąsek. Z Tovago smakowita kreatywność nie zna granic i kto wie, może do przygotowań w kuchni przyłączą się także dzieci?

Polędwiczki z truskawkami i sosem balsamicznym na chlebkach Tovago

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
4 kromki pszennych chlebków Tovago
200 g polędwicy wieprzowej
5 świeżych truskawek
7 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Polędwicę pokrój w centymetrowe plasterki, delikatnie rozduś dłonią. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj sos balsamiczny – na patelni wymieszaj ocet balsamiczny z miodem i podgrzewaj mieszając, aż zredukujesz jego objętość o połowę (około 10 minut). Truskawki pokrój w plasterki. Układaj plasterki polędwicy na zmianę z plasterkami truskawek, na chlebkach Tovago. Polej całość sosem balsamicznym.

Chlebki Tovago z kremem orzechowym i jabłkiem

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
4 kromki pszennych chlebków Tovago
4 łyżki nutelli lub innego kremu orzechowego
Pół jabłka
Garść pestek dyni

Sposób przygotowania:
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Jabłko pokrój wzdłuż, na cienkie plasterki.
Każdą kromkę chlebka Tovago posmaruj łyżką nutelli.
Ułóż plasterek jabłka.
Całość posyp prażonymi pestkami dyni.

Kanapka z chlebka Tovago z serkiem cytrynowym

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
4 kromki pszennych chlebków Tovago
5 łyżek serka mascarpone
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Pestki z połowy granatu
1 łyżka migdałów w słupkach

Sposób przygotowania:
Sok z cytryny wlej do garnuszka i podgrzewaj, aż zredukujesz jego objętość do połowy. Wymieszaj dokładnie serek mascarpone z zagęszczonym sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Dodaj 1 łyżeczkę startej skórki cytrynowej. Upraż migdały na suchej patelni. Nałóż łyżkę serka cytrynowego na chlebek Tovago. Posyp całość pozostałą skórką cytrynową, uprażonymi migdałami i pestkami granatu. Udekoruj kanapki cząstkami cytryny.

Smacznego!

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!