Dyskusje na temat soi wciąż trwają. Niektórzy eksperci doradzają jedzenie 2-4 porcji tygodniowo, jednakże soja nie wpływa dobrze na stan zdrowia kobiet po menopauzie oraz jest niewskazana dla przyjmujących leki przeciwnowotworowe w leczeniu raka piersi oraz dla osób z chorobami tarczycy. Jeśli soja jest dla Ciebie produktem zupełnie nowym, oto sześć sposób na włączenie jej do jadłospisu.
To japońska nazwa świeżych ziaren soi. Ziarna soi zwykle kupuje się na wagę. Po namoczeniu ugotuj je na parze i jedz bez doprawiania . Możesz je posypać odrobiną soli. Są wyśmienite.
Ta delikatna zupa z soi jest często pierwszym daniem w kuchni japońskiej. Niektóre sklepy sprzedają zupę miso w proszku. Zawartość torebki przesyp do kubka, zalej wrzątkiem, zamieszaj i zupa gotowa.
3
Wzbogacone w wapń mleko sojowe
Bogate w białko, wapń oraz izoflawony (związki roślinne o działaniu podobnym do estrogenu) mleko sojowe może z powodzeniem zastąpić mleko krowie jako dodatek do potraw.
Prażone orzeszki sojowe należą do najbogatszych źródeł sojowych izoflawonów. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych supermarketach.
W sklepach znajdziesz sojowe hamburgery, parówki, pasztety oraz inne specjały. Przed zakupem zawsze sprawdź etykietę, aby upewnić się, że produkty te nie zawierają dużych ilości tłuszczu, a zbyt mało izoflawonów.
Taka nazwa dla większości z nas nie brzmi zbyt apetycznie, ale granulat sojowy może stanowić bardzo dobre źródło białka pokarmowego, szczególnie dla wegetarian; zawiera również duże ilości izoflawonów. Jest to odtłuszczona i wysuszona mączką sojowa w postaci granulek. Po uprzednim namoczeniu możesz użyć go do przygotowania chili czy spaghetti po bolońsku, zwłaszcza że przypomina mielone mięso. Granulat można przechowywać w suchym, ciemnym miejscu przez wiele miesięcy.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!