Lato to czas upałów, podczas których szczególnie często sięgamy po różnego rodzaju napoje orzeźwiające. Chcąc zaspokoić pragnienie, możemy zdecydować się m.in. na sok owocowy, nektar lub napój.
Zgodnie z prawem, aby dany produkt mógł posiadać w nazwie któreś z powyższych określeń, musi on spełniać określone kryteria. Sok owocowy musi zawierać 100% owoców; nie może posiadać sztucznych aromatów, barwników, konserwantów, ani też cukru czy słodzików. Nektar w swoim składzie musi posiadać od 25% do 100% owoców (w zależności od rodzaju owoców); podobnie, jak sok owocowy, nie może zawierać sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów, ale za to może być dosładzany. Najmniejszą ilość owoców może posiadać napój. Jest to bardzo szeroka kategoria produktów – mogą one zawierać sok (ale nie muszą). Ponadto znaleźć w nich można czasem (nie zawsze) przyprawy, zioła, sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty czy substancje słodzące.
Aby zweryfikować stan wiedzy Polaków na ten temat, zostali poproszeni o połączenie nazw produktów i ich definicji w prawidłowe pary. Definicje poszczególnych produktów, powstały przy wsparciu merytorycznym Krajowej Unii Producentów Soków.
-100% owoców
– brak dodatku sztucznych aromatów, barwników, konserwantów, słodzików oraz wszelkich rodzajów cukrów
-opcjonalnie dodatek witamin i / lub soli mineralnych (deklarowany na etykiecie.
– od minimum 25% do 100% owoców (w zależności od rodzaju owoców)
– brak dodatku sztucznych aromatów, barwników, konserwantów
– opcjonalnie dodatek cukru/ miodu/ substancji słodzących, witamin i soli mineralnych (deklarowany na etykiecie).
-szeroka kategoria produktów
– z dodatkiem lub bez dodatku soku lub przecieru z owoców (napoje owocowe z zaw. min. 20% soku lub przecieru z owoców są bogatsze w naturalne składniki z owoców)
-produkty te mogą być konserwowane lub pasteryzowane bez dodatku konserwantów
-opcjonalnie dodatek cukru / substancji słodzących, barwników, aromatów (również sztucznych), witamin i soli mineralnych (zawsze deklarowany na etykiecie).
Nasz stan wiedzy na temat tego, czym charakteryzują się poszczególne produkty owocowe, takie jak soki owocowe, nektary i napoje jest dość zadowalający.
Około dwie trzecie Polaków wie, że sok owocowy to produkt, który składa się w 100% z owoców oraz nie zawiera sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów ani też dodatku cukru czy słodzika. Podobnie – nieco ponad dwie trzecie z nas – jest w stanie prawidłowo przyporządkować napój do odpowiedniej definicji (czyli produktu, który może – ale nie musi – zawierać w swoim składzie sok oraz może zawierać sztuczne aromaty, barwniki czy też konserwanty).
Najwięcej wątpliwości budzi definicja nektaru. Dla połowy z nas nie jest jasne, że jest to produkt, który składa się z 25%–100% owoców oraz nie posiada sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów.
Około dwie piąte Polaków (43%) potrafi prawidłowo połączyć w pary definicje i nazwy wszystkich trzech produktów.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!