SZUKAJ
Kulinaria
0

Spaghetti dla szpinakowych niejadków

Nie wszystkim szpinak kojarzy się z czymś smacznym. Jego zwolennicy cenią go nie tylko za jego pozytywny wkład w nasze zdrowie, ale i przede wszystkim za walory smakowe. Są również tacy, którzy omijają go szerokim łukiem…

Spaghetti  dla szpinakowych niejadków

Nie wszystkim szpinak kojarzy się z czymś smacznym. Jego zwolennicy cenią go nie tylko za jego pozytywny wkład w nasze zdrowie, ale i przede wszystkim za walory smakowe. Są również tacy, którzy omijają go szerokim łukiem. Przepis na spaghetti ze szpinakiem przekona do niego niejednego zagorzałego szpinakowego niejadka.

Składniki :
Opakowanie świeżego szpinaku
Pierś z kurczaka
Czosnek
Makaron do spaghetti
Oliwa z oliwek
Łyżka masła
Mały jogurt naturalny
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka mleka
Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, czosnek

Przygotowanie:
Nasze spaghetti należy zacząć od przygotowania bazowego składnika, czyli szpinaku. Myjemy go w letniej wodzie, obcinamy twarde łodyżki i listki wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Szpinak na małym ogniu gotujemy przez 5 minut. W ten sposób liście staną się bardziej miękkie. W tym samym czasie nastawiamy wodę na makaron, który przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Na osobnej patelni przygotowujemy mięso. Pierś należy starannie opłukać  i wyczyścić. Następnie przyprawiamy ją curry, słodką papryką oraz solą i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy mięso będzie już gotowe zdejmujemy je z palnika i odkładamy na bok.

Czas na sos. Odcedzony szpinak podsmażmy na maśle z czosnkiem rozgniecionym przez praskę (jeśli nie macie czosnku możecie użyć przyprawy) . Całość podsmażamy 2 minuty. W trakcie smażenia w osobnej  miseczce mieszamy ze sobą jajko, jogurt, mąkę i mleko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy i wlewamy na patelnię z naszym szpinakiem. Gdy jako  trochę się zetnie dodajemy kurczaka i całość podsmażamy na małym ogniu, aż sos zacznie się gotować. Podajemy z ugotowanym makaronem. Spaghetti można posypać parmezanem do smaku.
Życzmy smacznego!

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!