Ciężko wyobrazić sobie świąteczne ucztowanie bez sałatek na stole. To one w dużej mierze królują w przystawkach w pierwszym i drugim dniu świąt. Oprócz tradycyjnej sałatki warzywnej mamy szerokie pole do popisu. Dziś mamy dla Was przepis na sałatkę z uszakami. Jak się okazuje można je wykorzystać nie tylko do wigilijnego barszczu. Do jej przygotowania będziecie potrzebować:
Składniki:
Opakowanie małych uszek, jeśli sami będziecie robić wigilijne uszka, zróbcie dodatkowo 20 mini uszek przeznaczonych właśnie do sałatki
1 ogórek
Puszka kukurydzy
300 g szynki z indyka
2 papryki (żółta i czerwona)
Słoik marynowanych grzybków (w naszym przepisie wykorzystaliśmy maślaki)
20 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu (najlepiej przygotowanego przez nas).
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki zaczynamy od odsączenia zalewy z marynowanych grzybków. Najlepiej przetrzeć je jeszcze ręcznikiem papierowym. Ogórka i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. To samo w szynką z indyka i żółtym serem. Do całości dodajemy odlaną kukurydzę oraz pokrojone grzybki. Na sam koniec przekrojone na pół mini uszka. Całość mieszamy i doprawiamy majonezem. Majonez dodajemy tuż przed podaniem by sałatka nie zaszła wodą.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!