Dziś ostatni dzień wakacji i błogiego lenistwa, w związku z tym można sobie pozwolić w kuchni na odrobinę słodkości. Tarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. My „świętujemy” zakończenie wakacji. Zatem bierzmy się do pracy. Do jej przygotowania będziecie potrzebować:
Składniki na kruche ciasto:
140 g masła o temperaturze pokojowej
pół łyżeczki soli
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
175 g mąki pszennej
5 łyżeczek cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem.
Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 30 minut, formę należy wyjąć z piekarnika, oraz wystudzić.
Składniki na krem malibu:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
25 ml malibu
100 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej
Serekmascarpone umieścić w naczyniu, dodać malibu, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać białą czekoladę, cukier puder i zmiksować do połączenia tak by uzyskać puszystą masę.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!