SZUKAJ
Kulinaria
0

To się wydarzy, gdy włączysz awokado do swojej codziennej diety

Pewnie zauważyłeś , że w ciągu ostatnich lat awokado reklamowane jest jako super produkt, korzystnie wpływający na nasze serce. Tym razem reklama, nie jest tak daleka od prawdy….

To się wydarzy, gdy włączysz awokado do swojej codziennej diety

Pewnie zauważyłeś , że w ciągu ostatnich lat awokado reklamowane jest jako super produkt, korzystnie wpływający na nasze serce. Tym razem reklama, nie jest tak daleka od prawdy. Następnym razem zanim sięgniesz po kanapkę z indykiem, bądź poranne tosty z serem , zastanów się, czy nie lepiej byłoby wybrać awokado. Oto 4 powody, dla których powinno się jeść awokado każdego dnia. Następnym razem one ułatwią Ci podjęcie decyzji.

1

Jedząc awokado możesz zmniejszyć ryzyko zachorowalności na choroby serca

W Stanach Zjednoczonych choroby serca to zabójca numer jeden, dotykają blisko 27 milinów dorosłych ludzi. Wobec tego dbałość o propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych każdego dnia wydaje się być całkowicie uzasadniona. Okazało się, ze awokado ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, zawiera bardzo małą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, w przeciwieństwie do wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie tłuszczy nasyconych w nadmiarze może przyczynić się do podniesienia cholesterolu LDL i HDL i trójglicerydów. Za to spożywanie dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych spowoduje zupełnie odwrotny efekt, obniży poziom złego cholesterolu, utrzyma odpowiedni poziom dobrego cholesterolu oraz poprawi wrażliwość na insulinę. Tłuszcz zawarty w owocu  ma unikalne właściwości zdrowotne! Jeden cały owoc średnio dostarcza 220 kcal – jest to sporo kalorii, ale bardzo zdrowych – owoce wykorzystywane są często jako zamiennik mięsa.

Można powiedzieć, że awokado składa się głównie z 3 wartościowych komponentów:

Fitosterole – odpowiadające za przeciwdziałanie stanom zapalnym,
Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy oraz ich estry) – chronią błony biologiczne komórek, zapobiegając utracie wody – głębokie działanie nawilżające na skórę, mają działanie wspomagające układ odpornościowy. Ich zawartość jest podobna jak w oliwkach i oliwie z oliwek.
Witaminy, mikroelementy i inne: witamina K, błonnik, potas (awokado ma więcej potasu niż średni banan!), kwas foliowy, witamina B6, C, miedź. Te składniki występują w dużych ilościach, ale ogólnie awokado zawiera w swoim składzie ponad 80 związków, w tym skwalen o działaniu chroniącym serce i aminokwasy, budujące mięśnie!

2

Nie będziesz mieć problemów z utrzymaniem wagi

Jesz tłuszcz, aby stracić tłuszcz, brzmi niewiarygodnie? A jednak,  awokado może Ci pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi i zdrowego BMI poprzez uczucie sytości. Ostatnie badania wykazały, że uwzględnianie awokado w posiłkach pozwala przedłużyć uczucie sytości i zmniejszyć chęć na podjadanie. Awokado wypełnia brzuch dzięki wysokiej zawartości włókna, około 14 g na owoc. Ponadto wyższe spożycie awokado, wiązało się ze zmniejszeniem obwodu w tali i niższym BMI w grupie osób biorących osób w badaniu. Ostatecznie badania wykazały, że dieta bogata w awokado jest zdrowsza dla serca niż inne niskotłuszczowe diety odchudzające.

3

Może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na raka

Awokado jest od dawna znane ze swoich właściwości antycholesterolowych i zdolności do utrzymania w zdrowiu układu krążenia. Jest też i nowość: według najnowszych wyników badań dr. Stevena M. D’Ambrosio i jego współpracowników z Ohio State University w Stanach Zjednoczonych wydaje się, że składniki fitochemiczne wyciągu z awokado Haas (odmiana o czerwonawej i ciemnej skórce) są zdolne do zniszczenia komórek rakowych, a również – stosowane doustnie – uniemożliwiają przekształcanie się komórek w stanach przedrakowych w nowotworowe.

4

Ochronisz skórę i oczy aż do później starości

Jak się okazuje karotenoidy awokado mogą sporo zrobić dla naszego organizmu. Zarówno luteina jak i inny związek zawarty w awokado – zeaksantyna może spowolnić związany z wiekiem spadek oka oraz zburzenia widzenia. Ponadto te same dwa składniki odżywcze mogą również działać ja bufory przed uszkodzeniem oksydacyjnym UV, zachowując skórę gładką i zdrową. Łatwość wchłaniania przez nasz organizm karotenoidów zawartych awokado, w porównaniu  do innych owoców i warzyw opowiada się za tym, że włączenie awokado do codziennej diety to dobry wybór.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!