SZUKAJ
Kulinaria
0

Trufle bakaliowo – czekoladowe: zdrowe słodycze, które dodadzą Ci energii

W każdym z nas od czasu do czasu wzbiera ochota na coś słodkiego. Zanim jednak kupicie kolejne czekoladki, wypróbujcie nasz przepis na trufle bakaliowo – czekoladowe…

Trufle bakaliowo – czekoladowe: zdrowe  słodycze, które dodadzą Ci energii

W każdym z nas od czasu do czasu wzbiera ochota na coś słodkiego.  Zanim jednak kupicie kolejne czekoladki, wypróbujcie nasz przepis na trufle bakaliowo – czekoladowe. Dodadzą Wam energii i pobudzą Wasz umysł do pracy. Idealnie sprawdzą się jako pomysł na drugie śniadanie. Gdy raz wypróbujecie ten przepis, już zawsze będziecie do niego wracać.

 

Składniki:
(na 12 -15 trufli)

 

150 d daktyli bez pestek
50 g orzechów nerkowca
50 migdałów
2-3łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki oleju lnianego

 

Do obtaczania trufli:
Garść drobno posiekanych pistacji
Kilka łyżek kakao

 

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy. Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy w malakserze, dodajemy odsączone daktyle, dolewamy olej, dosypujemy kakao, miksujemy, aż uzyskamy kleistą masę. Gotową masę odkładamy na 30 minut do lodówki, żeby stężała. Formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w dodatkowym kakao alb w pistacjach (można także użyć innych orzechów).  Przechowujemy w lodówce, podajemy schłodzone.

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *