SZUKAJ
Zdrowie
0

Uzdrowienie jadłospisu w 8 tygodni – drugi tydzień

tym tygodniu w naszym uzdrawiającym jadłospisie należy postawić na owoce i warzywa. Najlepiej zdecydujecie się na takie którego do tej pory nie jedliście…

Uzdrowienie jadłospisu w 8 tygodni – drugi tydzień

W tym tygodniu w naszym uzdrawiającym jadłospisie należy postawić na owoce i warzywa. Najlepiej zdecydujecie się na takie których do tej pory nie jedliście. Wybierzcie coś na co właśnie jest sezon. Na początku września mamy jeszcze dobry dostęp do rozmaitych owoców i warzyw, więc warto z tego korzystać pełnymi garściami. Uzdrowienie jadłospisu nie musi być nudne. Owoce i warzywa możecie dodawać do rozmaitych sałatek i wzbogacać nimi wasze ulubione przepisy.

Jeśli nadal pijesz pełne mleko w tym tygodniu pora się przestawić. Zacznij od 2 – procentowego i pij je przez miesiąc. Jak się przyzwyczaisz do tego smaku, przejdź do mleka 1% tłuszczu i pij je przez następny miesiąc aż „dojrzejesz” do całkiem odtłuszczonego (O%). Jeśli dawno nie próbowałeś mleka chudego, spróbuj teraz. Producenci dodają ostatnio więcej substancji suchych mleka, dzięki czemu nie jest one wodniste w smaku jak kiedyś.

Ciasteczka owsiane z pomarańczą i daktylami

Ciasteczka są smaczne, pożywne i nieco ciągnące, Również dobrze smakują z inną kombinacją składników, na przykład z suszonymi morelami i migdałami, albo z figami i orzechami.
Do ich przygotowania będziecie potrzebować:

115 g masła
85 g cukru pudru (brązowego)
1 łyżka płynnego miodu
starta skórka i sok z jednej pomarańczy
115 g mąki z pełnego przemiału dodatkiem proszku do pieczenia
115 g płatków osianych
115 g suszonych daktyli, drobno pokrojonych
25 g orzechów włoskich posikanych

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 ͦC. Lekko natłuszczamy formę do pieczenia. Masło, cukier, miód, skórkę pomarańczową i sok podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż masło się stopi a cukier rozpuści.

W dużej misce należy wymieszać mąkę, płatki i 85 g daktyli, dodajmy syrop z rondelka. Całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Do formy nakładamy łyżką 9 placuszków. Należy je lekko spłaszczyć, tak by miały około 1 cm grubości. Posypujemy je dekastylami i orzechami (lekko wciskamy je w ciasto).

Pieczemy przez 15 minut aż nabiorą złocistego koloru. Przekładamy je na talerz gdy lekko przestygnął.

Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzenie: 20 minut
9 ciasteczek

Wartość odżywcza porcji:
Kalorie 280,
węglowodany 37 g
(cukry) 20 g
białko4 g
tłuszcz 14g
(kwasy tłuszczowe nasycone) 7 g
błonnik 2,5 g

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *