Nawyki żywieniowe to przyzwyczajenia, które są wpisane w ludzką naturę człowieka. Jeśli spróbujecie zmienić wszystkie na raz, to ani się obejrzycie, jak wrócicie do dawnych zwyczajów. Wprowadzając jednak zmiany stopniowo, po 1-2 tygodniowo przez 8 tygodni, możecie wypracować nowy sposób jedzenia, który będzie trwał przez całe życie. Uzdrowienie jadłospisu w cale nie musi być trudne i wiązać się z uciążliwymi dietami. Wystarczy poczynić rozsądne kroki i sukces gwarantowany.
O
d czego zacząć w 1 tygodniu?
Zadanie na ten tydzień: kup butelkę oliwy extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Zacznij używać oliwy do smażenia, zamiast masła, czy margaryny. Do sałaty zrób sos winegret, z 4 łyżek oliwy, 2 łyżek octu, soli, pieprzu i suszonych przypraw ziołowych.
Na kolację, zamiast mięsnego posiłku, zjedz danie z fasoli, bogate w włókno pokarmowe. Fasolkę z puszki opłucz przed użyciem, to nie będzie powodowała wzdęć, a jednocześnie w ten sposób usuniesz z niej nadmiar soli.
I
nspiracja na danie z fasoli – sałatka z radicchio i fasoli
Chrupiące liście sałaty radicchio do doskonały dodatek to pikantnej sałaki z dwóch rodzajów fasoli, bogatej w witaminy, sole mineralne i włókno pokarmowe.
Składniki na 4 porcje
50 g zielonej fasolki szparagowej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej na kawałki
3 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki z musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 pomarańcze
420 g czerwonej fasoli z puszki, przepłukanej i odsączonej
½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
30 g listków rukwi (odrzucić twarde łodyżki)
50 g szynki parmeńskiej lub salami, pokrojonego w szerokie paski
4 duże liście sałaty radicchio
Sól pieprz
Przygotowanie:
1. Wrzucamy fasolkę szparagową do rondelka z wrzącą wodą. Gotujemy dwie minuty, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, znów odcedzamy i odlewamy.
2. W dużej misce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Obieramy pomarańcze, trzymając je nad miską , żeby nie tracić soku- dzielimy na cząstki, obieramy z błonek.
3. Wrzucamy do sosu fasolkę szparagową, czerwoną fasolę i cebulę. Mieszamy. Dodajemy rukiew oraz wędlinę i znów delikatnie mieszamy.
Układamy liście na talerzykach i wypełniamy sałatką. Podajemy od razu po przygotowaniu. Życzmy smacznego 🙂
Wartość odżywcza 1 porcji:
290 kcal, 12 g białka, 27g węglowodanów ( w tym 7 g błonnika) 15 g tłuszczów ( w tym 1 g NKT) , 25 g cholesterolu, 720 mg. sodu
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!