SZUKAJ
Zdrowie
0

Witamina E – broń wycelowana w wolne rodniki. Czy rzeczywiście opóźnia proces starzenia?

Dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym. Witamina E spełnia wiele ważnych funkcji, np. chroni organizm przed chorobą wieńcową, nowotworami i wieloma innymi zaburzeniami. Może nawet opóźnić proces starzenia…

Witamina E – broń wycelowana w wolne rodniki. Czy rzeczywiście opóźnia proces starzenia?

Dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym. Witamina E spełnia wiele ważnych funkcji, np. chroni organizm przed chorobą wieńcową, nowotworami i wieloma innymi zaburzeniami. Może nawet opóźnić proces starzenia.

C

o to jest?

Nazwa witamin E określa grupę substancji, które są odmianami tokoferolu. Najważniejsze spośród nich to alfa – , beta-, gamma-, i delta – tokoferol, z których najsilniej działa postać alfa. Ponieważ witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, może być dość długo magazynowana w organizmie, głównie w tkance tłuszczowej i wątrobie. Wstępuje ona w niewielu pokarmach, przede wszystkim w wysokotłuszczowych, co sprawia, że trudno zachować dietę niskotłuszczową  i jednocześnie czerpać witaminę E z pożywienia. Dlatego dobrze ją przyjmować w postaci preparatów…

D

ziałanie

Jedną z podstawowych funkcji witaminy E jest ochrona błon komórkowych. Bierze również udział w pozyskiwaniu przez organizm selenu i witaminy K. Dzisiejszą sławę zawdzięcza jednak witamina E swej aktywności przeciwutleniającej, która polega na niszczeniu i neutralizowaniu wolnych rodników, uszkadzających komórki.

Osłaniając błony komórkowe i działając jako przeciwutleniacz, witamina E może chronić przed nowotworami. Niektóre badania wykazują, że ma również znaczenie w profilaktyce w chorób serca i naczyń krwionośnych oraz (będących ich skutkiem) zawałów serca i udarów mózgu. Witamina zmniejsza szkodliwe skutki działania LDL („złego”) cholesterolu, a także zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Korzystne działanie witaminy E może też wynikać z jej właściwości tłumienia stanów zapalnych, wiązanych niekiedy z chorobą wieńcową. Wyniki 2 badań przekrojowych wskazują, że witamina E zmniejsza o 25 – 50 proc. ryzyko choroby wieńcowej i może tez zapobiegać dusznicy bolesnej. Według najnowszych prac, zażywanie witaminy E razem z witaminą C pomaga ograniczyć szkodliwe działanie tłustych posiłków na organizm.

Witamina E chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, co skłania niektórych klinicystów do opinii, że może opóźniać proces starzenia się. Istnieją również dowody na to, że poprawia działanie układu odpornościowego u osób w podeszłym wieku, chroni przed działaniem trucizn pochodzących z dymu papierosowego i zanieczyszczeń środowiska, opóźnia rozwój zaćmy oraz choroby Alzheimera, a być może również – choroby Parkinsona.

Inni badacze twierdzili, że witamina  E uśmierza silny ból nóg związany z zaburzeniami krążenia, zwany chromaniem przestankowym. Łagodzi ponadto przedmiesiączkowy  ból piersi ich wrażliwość. Wiele osób  uważa, że smarowanie skaleczeń kremem lub olejkiem zawierającym witaminę E przyśpiesza ich gojenie.

Z

apotrzebowanie organizmu

Chociaż nie ustalono zalecanych ilości witaminy E, uważna się dawka bezpieczna wynosi dla mężczyzn 4mg dziennie, a kobiet – 3 mg. To wystarcza, by zapobiec niedoborowi witaminy E. Żeby uzyskać działanie przeciwutleniające, należy przyjmować większe dawki.

Niedobór: Gdy ilość przyjmowanej witaminy E jest mniejsza od zalecanej, mogą się pojawić zaburzenia neurologiczne, a czas przeżycia krwinek czerwonych skraca się. Jest jednak mało prawdopodobne, by ludzie odżywiający się racjonalnie byli narażeni na takie ryzyko.

Nadmiar: Nie stwierdzono działań niepożądanych dużych dawek witaminy E, nawet jeśli sięgają  one 2 g dziennie. Niekiedy obserwowani mniej istotne objawy, między innymi bóle głowy i biegunkę. Duże dawki mogą jednak zaburzać wchłanianie witaminy A.

S

Stosowanie:

Zadaniem wielu żywieniowców należy przyjmować od 250 do 500 mg witaminy E dziennie
(w postaci kapsułek ), aby ujawniło się jej działanie lecznicze. Dawka ta uwzględnia ilość przyjmowaną w postaci preparatów multiwitaminowych. Osoby szczególnie narażone na ryzyko choroby wieńcowej i niektórych nowotworów powinny zażywać do 800 mg witaminy E, najlepiej razem z witaminą C.

S

posób użycia:

Witaminę E powinno się przyjmować w czasie posiłków, żeby nie podrażniała żołądka i dobrze się wchłaniała oraz zawsze do tej samej poprze dnia. By zastosować ją zewnętrznie, należy otworzyć kapsułkę i nanieść bezpośrednio na skórę lub użyć kremu  z witaminą  E.

I

nne źródła

Niezwykle dużo witaminy E zawierają kiełki pszenicy – 2 łyżki stołowe zawierają 40 mg. Korzystanie  dla zdrowia dawki znajdują się też w olejach roślinnych, orzechach, nasionach, (np. migdałach i ziarnach słonecznika) zielono liściastych warzywach i pełnym ziarnie.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *