1
Witamina K: Co to jest?
W latach trzydziestych duńscy naukowcy zauważyli, że u piskląt żywionych karmą beztłuszczową pojawiają zaburzenia krzepnięcia krwi. Udało im się potem ustalić, że wywołuje je substancja otrzymywana z lucerny pastewnej, nazywana przez nich witaminą K ( od słowa koagulito – krzepnięcie ). Dziś wiadomo, że witamina K na potrzeby organizmu jest głównie wytwarzana przez bakterie jelitowe, a jedynie 20 proc. pochodzi z pożywienia. U zdrowego człowieka rzadko występuje niedobór chociaż zapasy ustrojowe witaminy K są niewielkie. Syntetyczne preparaty witaminy K sprzedaje się na receptę .
1. Zmniejsza ryzyko krwawień (np. po zabiegach chirurgicznych)
2. Wzmacnia strukturę kości i oddala widmo osteoporozy
5
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę K
Chociaż nie ustalono dziennej dawki witaminy K, zażywanie 1 mg dziennie na kilogram masy ciała jest już u osób dorosłych całkowicie bezpieczne.
Niedobór: U zdrowych osób rzadko występuje niedobór witaminy K, ponieważ w organizmie powstaje jej tyle, ile potrzeba. Zdarza się natomiast u osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, obserwowanymi w chorobach wątroby lub jelit. Stężenie witaminy K może się zmniejszać w wyniku długotrwałego leczenia antybiotykami. Jednak z pierwszą oznak niedoboru jest skłonność do siniaków. Pacjenci cierpiący na taki niedobór wymagają troskliwej opieki medycznej, ponieważ jeśli doznają poważniejszych obrażeń, mogą się śmiertelnie wykrwawić.
Nadmiar: Trudno byłoby do niego doprowadzić, ponieważ pożywienie (oprócz roślin zielonolistnych) nie zawiera zbyt dużo witaminy K. Chociaż nawet bardzo duże dawki witaminy K nie są toksyczne, jej duże ilości mogą być niebezpieczne dla osób zażywających leki przeciwzakrzepowe. Ponadto duże dawki wywołują niekiedy czerwienie i poty.
Dawkowane: W multiwitaminach zawarta jest na ogół dawka od 25 go 60 µg witaminy K. Preparaty wzmacniające kościec dostarczają około 300 µg tej witaminy dziennie, co odpowiada ilości znajdującej się w dużej główce sałaty. Większe dawki (np. takie, jak zawarte w multiwitaminach przeznaczonych dla kobiet ciężarnych ) mogą być przepisane przez lekarza osobom, które mają większe zapotrzebowanie na tę witaminę.
Sposób użycia: Witamina K powinna być przyjmowana podczas posiłków, żeby organizm lepiej ją wchłaniał.
Najlepszymi źródłami witaminy K są zielone, liściaste warzywa, takie jak jarmuż (55µg w porcji) i botwinka (300µg). Sporo jest jej także w brokułach, młodej cebulce i brukselce. Pewna ilość witaminy K znajduje się w orzeszkach pistacjowych, olejach roślinnych, mięśnie i nabiale.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!