Młodość, miłość, płodność oraz zdrowie. Czego chcieć więcej? A to wszystko zapewnia nam właśnie witamina E. Witamina młodości jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Uczestniczy w procesach odtruwania. Zapobiega również rozwojowi miażdżycy. Jest także niezbędna w menu mężczyzn, gdyż wpływa na prawidłową produkcję spermy. Niedobór witaminy E w skrajnych przypadkach może więc prowadzić nawet do bezpłodności. Już jakiś czasz temu naukowcy znaleźli związek pomiędzy brakiem witaminy E i przyśpieszeniem procesów starzenia się organizmu, dlatego śmiało możemy ją nazwać witaminą młodości.
Jak dostarczać organizmowi tej cennej witaminy? Oczywiście wraz ze spożywanymi przez nas produktami. Zawierają ją miedzy innymi oleje roślinne i oliwa. Nie jest jednak bez znaczenia ich jakość. Oleje roślinne i oliwa tłoczone na zimną zawierają znacznie więcej witaminy E (nawet do 75 proc.) niż te rafinowane. Najważniejszym źródłem tej ważnej dla organizmu substancji są: olej sojowy, olej słonecznikowy, kiełki pszenicy, migdały, olej lniany, orzechy włoskie, orzechy ziemne, sałata, oliwa, kapusta, szprotki, masło, mąka pełnoziarnista, banany, jaja, mleko.
Nie jest obojętne dla naszego zdrowia nie tylko to, ile dostarczymy sobie witaminy E, a także w jakim występuje ona towarzystwie. Co wpływa na polepszenie wchłaniania? Witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor i no zbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też czynniki, które wpływają na pogorszenie wchłaniania. Gorzej przyswajane są witaminy E z mrożonych produktów. Jej wchłanianie utrudnia estrogen, zażywanie środków przeczyszczających i antykoncepcyjnych.
Konsekwencją niedoboru witaminy E jest osłabienie mięśni szkieletowych ( dystrofia), rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, zaburzenia neurologiczne, osłabienie zdolności koncentracji, rozdrażnienie, niedokrwistość u niemowląt i dzieci, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.
Okazuje się, że nie tylko Niedobór witaminy E ma poważne konsekwencje dla zdrowia. Jej nadmiar może powodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!