Witamina A jest współodpowiedzialna za normalny wzrost kości zębów poprzez regulację aktywności komórek tkanki kostnej, regulację wzrostu i funkcjonowania tkanki nabłonkowej; bierze udział w procesie widzenia i umożliwia rozróżnienie barw, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów paznokci. Niedobór witaminy w organizmie wywołuje między innymi brak apetytu, ślepotę zmierzchową (kurza ślepota), złe widzenie, zahamowanie wzrostu, zanikanie nabłonków, łuszczycę, rogowacenie skóry dłoni i stóp, trądzik pospolity, łysienie plackowate, skłonności do biegunek oraz złe samopoczucie.
Źródłem witaminy A może być: masło, jaja, mleko, ser lub tłuste mięsa. Składnikiem owoców i warzyw zawierających karotenoidy, np. pomidorów, czy marchwi jest prowitamina A, która może zastąpić przetworzoną w ludzkim organizmie w witaminę. Zalecona dawka dzienna dla kobiet w wieku 21- 59 lat do 800 ug.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!