Błonnik nie ma na pewno żadnej wartości odżywczej, jednak zarówno jego rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna postać są bardzo ważne dla utrzymania zdrowia. Błonnik rozpuszczalny, występujący w owocach, jarzynach, mące owsianej orzechach i warzywach strączkowych, który jest materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych, pęcznieje w wodzie. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancje. Dużo rozpuszczalnego błonnika zawierają między innymi nasiona babki płesznik. Błonnik nierozpuszczany, występujący w ziarnach i zbożach, składa się głównie z celulozy, która łączy się z wodą, ale nie pęcznieje niej. Nie jest trawiony, ponieważ ludzkie enzymy trawienne nie są w stanie go rozłożyć.
Błonnik wchłania nadmiar wody z jelit, dzięki czemu stolec jest obfitszy i bardziej miękki. Przywiera też do cząstek cholesterolu, które są wydalane razem z nim, więc potrafi skutecznie zmniejszyć stężenie tej szkodliwej substancji. Błonnik nierozpuszczalny, np. celuloza, reguluje działanie jelit, a także łączy się z substancjami rakotwórczymi i toksynami, które są z nim wydalane. Błonnik rozpuszczalny nie ulega trawieniu, a pożyteczne bakterie w jelitach doprowadzają do jego fermentacji, przetwarzając go w kwasy tłuszczowe, które odkrywają ważną rolę w odżywianiu. Niedobór błonnika w pożywieniu może powodować wiele przewlekłych schorzeń zwyrodnieniowych, np. choroby serca, uchyłkowatość i cukrzycę. W zdrowej diecie powinno znajdować się 18 g błonnika dziennie, ale większość ludzi w Polsce otrzymuje go dużo mniej. Jedna kromka chleba razowego zawiera 5 g błonnika.
Pożywienie zawierające dużo błonnika pomaga zapobiegać zaparciom i powstawaniu hemoroidów, ponieważ zwiększa zawartość wody w stolcu, dzięki czemu łatwiej go wydalić z organizmu. Jeśli jemy pokarmy zawierające dużo błonnika rozpuszczalnego, zmniejsza się zapotrzebowanie organizmu na insulinę, ponieważ zwalania on proces wchłaniania glukozy zawartej w pożywieniu. Błonnik rozpuszczany ogranicza też przedostawanie się cholesterolu z jelit do krwioobiegu, dzięki czemu zmniejsza jego stężenie we krwi. Badacze codziennie przez ponad 6 tygodni podwali pacjentom z dużym stężeniem cholesterolu 10 g babki płesznik. Okazało się, że stężenie złego cholesterolu zmniejszyło się o 6 do 20 %., czyli bardziej niż u pacjentów, którzy stosowano tylko dietę niskotłuszczową. Babka płesznik, która jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, reguluje prace jelit u osób cierpiących na biegunkę lub zaparcia. Dlatego właśnie powinni ją stosować chorzy cierpiący na zespół nadwrażliwego jelita.
Badania wykazują, że błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie siemię lniane, zawierające estrogeny roślinne zwane ligninami, którym pasuje działanie przeciwnowotworowe. Są one wyjątkowo skuteczne w zapobieganiu rakowi sutka. Uważa się, że babka płesznik zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Przeprowadzone w Meksyku badania nad otyłymi pacjentami o wysokim ryzyku powstawania kamieni żółciowych wykazały, że babka pomaga leczyć to schorzenie.
Dawkowanie: rozpoczyna się od niewielkich dawek 1-2 g podczas każdego posiłku. Stopniowo można je zwiększyć do 1-3 łyżek (maksymalnie 10 g) proszku rozpuszczonego w szklance soku lub wody 2 do 3 razy dziennie. Nie należy przekraczać dawki 30 g dziennie.
Sposób użycia: jeśli przyjmuje się preparaty zawierające błonnik, należy pić dużo płynów, ponieważ błonnik wchłania wodę. Przez 2 godz. Po przyjęciu preparatów zawierających błonnik nie należy zażywać innych leków, ponieważ może on opóźnić ich wchłanianie. Kobiety ciężarne powinny zasięgnąć porady lekarskiej, zanim zaczną zażywać preparaty zawierające błonnik.
Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.
Źródło: Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!