Zapiekankę z brokułami można przekroić na małe kawałki i podać jako przystawkę lub przekąskę. Brokuły można zastąpić posiekanym gotowanym jarmużem lub innymi warzywami liściastymi.
Składniki na 4 porcje:
4 jajka,
225 g sera ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu,
1 łyżeczka musztardy,
½ łyżeczko soli,
1/8 łyżeczki pieprzu,
280 g ugotowanych brokułów,
150 g startego ementalera.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Naczynie żaroodporne należy natłuścić oliwą z oliwek. W dużej misce roztrzepać jajka, ricottę, musztardę, sól i pieprz.
2. Na dnie naczynia ułożyć brokuły i tarty ser. Wlać na to masę jajeczną.
3. Piec 40-50 minut. Masa jest gotowa kiedy nie klei się do noża, którym ją kroimy. Zapiekankę należy odstawić na 10 minut po czym pokroić i podawać.
Wartość energetyczna jednej porcji: 204 kcal.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!