Dziś już weekend więc można sobie pozwolić na małe kulinarne szaleństwo. W ramach wspierania akcji #JedzJabłka prezentujemy Wam przepis na zapiekany ryż z jabłkami, który pokryty będzie złotą rosą. Brzmi smacznie, a jeszcze lepiej smakuje. Bierzmy się do roboty! Do przygotowania tego przepisu będziecie potrzebować:
2 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
cynamon
szczypta soli
1kg jabłek
3 łyżki masła
cukier waniliowy
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
3 białka
1,2 szklanki cukru
śmietana
2 łyżki cukrem pudrem
1
Ryż gotujemy w mleku, następnie odcedzamy i ostudzamy – w taki sam sposób jakbyśmy go gotowali w zwykłej wodzie. Do ryżu dodajemy 3 łyżki cukru, cynamon, cukier waniliowy i wszystko dokładnie mieszamy.
2
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie przekładamy do garnka z odrobiną wody, posypujemy 4 łyżkami cukru i dusimy na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą.
3
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i zaczynamy do niego przekładać ryż. Połowę wykładamy jako pierwszą warstwę, następną warstwę stanowią jabłka, a trzecią znowu ryż. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru i wykładamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiekamy przez 30 minut.
3
Zapiekany ryż z jabłkami pod bezową kołderką (która stanowi naszą złotą rosę) można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje ze słodką śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.
Życzymy smacznego 🙂
Jeśli macie swoje pomysły na wykorzystanie jabłek w kuchni napiszcie do nas.
Autor przepisu: Agnieszka Pyłka Wierzgacz
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!