Zdrowe chipsy warzywne nie mają w swoim składzie utwardzonego oleju palmowego, który zwiększa ryzyko nowotworów, chorób serca, a także obniża odporność…
Zdrowe chipsy warzywne zrobione w domu biją o głowie chipsy ziemniaczane kupione w supermarkecie. Dlaczego? Przede wszystkim jak wskazuje nazwa są one zdrowe, a po drugie o niebo lepiej smakują, gdyż sami je doprawiamy wedle własnych upodobań . Dodatkowo ładniej prezentują się na talerzu.
Zdrowe chipsy warzywne nie mają w swoim składzie utwardzonego oleju palmowego, który zwiększa ryzyko nowotworów, chorób serca, a także obniża odporność – wszystko to zostało udowodnione naukowo. Niestety chipsy ziemniaczane, które możemy dostać w każdym supermarkecie są robione właśnie na nim. W domowej wersji chipsów nie znajdziesz również glutaminianu sodu, który jest nagminnie dodawany do większości produktów, odpowiada między innymi za ‘’polepszenie’’ smaku i powoduje uzależnienie. Zdrowe chipsy warzywne mogą pochwalić się również tym, że w ich składnie nie znajdziemy akrylamidu, ta niezwykle szkodliwa substancja powstaje na skutek długotrwałej obróbki termicznej skrobi ziemniaczanej. Najwięcej akrylamidu znajduje się w chipsach ziemniaczanych oraz frytkach.
Lista zakupów
1. Bataty
Warzywo to nie jest niczym innym, aniżeli słodkim ziemniakiem. W Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda, gdyż zarówno dietetycy jak i naukowcy zachwycają się nim, a także doceniają jego właściwości. Zdrowe chipsy warzywne zrobione z batatówzawierają sporą ilość karotenów i karotenoidów, które są ochroną dla naszych oczu, a dodatkowo mają niski indeks glikemiczny, są również źródłem cennych minerałów i mają działanie antynowotworowe (przeciwieństwo chipsów ze sklepu).
Ludzka medycyna od wieków docenia to niezwykłe warzywo, dlatego pora byśmy osobiście docenili je we własnej kuchni. Zdrowe chipsy warzywne z buraków wzmacniają nasz układ krwionośny, obniżają ciśnienie, świetnie dotleniają mózg, a dodatkowo wzmacniają odporność oraz wytrzymałość organizmu. Jakby tego było mało mają działanie antywirusowe i przeciwrakowe.
Sposób przygotowania
Bataty i buraki pokrój na cienkie plasterki, natomiast liście jarmużu porozrywaj na małe kawałki. Wszystkie warzywa dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika, w ten sposób masz gwarancje, że Twoje zdrowe chipsy warzywne wyjdą chrupkie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, a pokrojone wcześniej warzywa skrop oliwą.
Przyprawy
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na nim swoje zdrowe chipsy warzywne. Dopraw solą morską i czymkolwiek zechcesz. My osobiście polecamy pieprz kajeński, kumin oraz parmezan(starty). Oczywiście to Twój wybór i nie bój się eksperymentować.
Pieczenie
Blachę z warzywami umieść w piekarniku i piecz przez 10-15 minut, kiedy zegar będzie w połowie, obróć swoje chipsy na drugą stronę. Po tym czasie wyjmij jeden i spróbuj bo być może są już na tyle chrupkie, że nie potrzebują dłużej tam siedzieć. Jeżeli wolisz bardziej przypieczone, dodaj kilka minut i kontroluj sytuacje. Twoje zdrowe chipsy warzywne są już gotowe! Życzymy smacznego.
Dodano 1 komentarz
zrobię sobie te z buraków bo mam akurat cały woreczek buraków.
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!