SZUKAJ
Kulinaria
1

Zdrowe chipsy warzywne

Zdrowe chipsy warzywne nie mają w swoim składzie utwardzonego oleju palmowego, który zwiększa ryzyko nowotworów, chorób serca, a także obniża odporność…

Zdrowe chipsy warzywne

 

Zdrowe chipsy warzywne zrobione w domu biją o głowie chipsy ziemniaczane kupione w supermarkecie. Dlaczego? Przede wszystkim jak wskazuje nazwa są one zdrowe, a po drugie o niebo lepiej smakują, gdyż sami je doprawiamy wedle własnych upodobań . Dodatkowo ładniej prezentują się na talerzu.

 

Zdrowe chipsy warzywne nie mają w swoim składzie utwardzonego oleju palmowego, który zwiększa ryzyko nowotworów, chorób serca, a także obniża odporność – wszystko to zostało udowodnione naukowo. Niestety chipsy ziemniaczane, które możemy dostać w każdym supermarkecie są robione właśnie na nim. W domowej wersji chipsów nie znajdziesz również glutaminianu sodu, który jest nagminnie dodawany do większości produktów, odpowiada między innymi za ‘’polepszenie’’ smaku i powoduje uzależnienie. Zdrowe chipsy warzywne mogą pochwalić się również tym, że w ich składnie nie znajdziemy akrylamidu, ta niezwykle szkodliwa substancja powstaje na skutek długotrwałej obróbki termicznej skrobi ziemniaczanej. Najwięcej akrylamidu znajduje się w chipsach ziemniaczanych oraz frytkach.

 

Lista zakupów

 

1. Bataty

 

Warzywo to nie jest niczym innym, aniżeli słodkim ziemniakiem. W Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda, gdyż zarówno dietetycy jak i naukowcy zachwycają się nim, a także doceniają jego właściwości. Zdrowe chipsy warzywne zrobione z batatów zawierają sporą ilość karotenów i karotenoidów, które są ochroną dla naszych oczu, a dodatkowo mają niski indeks glikemiczny, są również źródłem cennych minerałów i mają działanie antynowotworowe (przeciwieństwo chipsów ze sklepu).

 

2. Jarmuż

 

Hipsterzy na całym świecie zachwycają się tym zielonym warzywem, jednak tym razem modny wybór jest również mądrym. Zdrowe chipsy warzywne z jarmużu dostarczają sporą ilość sulforafanu, który jest silnym utleniaczem przeciwrakowym. Witamina K, którą przepełnione jest to warzywo, również ma działanie antynowotworowe.

 

zdrowe chipsy warzywne

 

3. Buraki

 

Ludzka medycyna od wieków docenia to niezwykłe warzywo, dlatego pora byśmy osobiście docenili je we własnej kuchni. Zdrowe chipsy warzywne z buraków wzmacniają nasz układ krwionośny, obniżają ciśnienie, świetnie dotleniają mózg, a dodatkowo wzmacniają odporność oraz wytrzymałość organizmu. Jakby tego było mało mają działanie antywirusowe i przeciwrakowe.

 

Sposób przygotowania

 

Bataty i buraki pokrój na cienkie plasterki, natomiast liście jarmużu porozrywaj na małe kawałki. Wszystkie warzywa dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika, w ten sposób masz gwarancje, że Twoje zdrowe chipsy warzywne wyjdą chrupkie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, a pokrojone wcześniej warzywa skrop oliwą.

 

Przyprawy

 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na nim swoje zdrowe chipsy warzywne. Dopraw solą morską i czymkolwiek zechcesz. My osobiście polecamy pieprz kajeński, kumin oraz parmezan(starty). Oczywiście to Twój wybór i nie bój się eksperymentować.

 

Pieczenie

 

Blachę z warzywami umieść w piekarniku i piecz przez 10-15 minut, kiedy zegar będzie w połowie, obróć swoje chipsy na drugą stronę. Po tym czasie wyjmij jeden i spróbuj bo być może są już na tyle chrupkie, że nie potrzebują dłużej tam siedzieć. Jeżeli wolisz bardziej przypieczone, dodaj kilka minut i kontroluj sytuacje. Twoje zdrowe chipsy warzywne są już gotowe! Życzymy smacznego.

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 1 komentarz

  • Katarzyna Kamińska pisze:

    zrobię sobie te z buraków bo mam akurat cały woreczek buraków.

  • Zostaw komentarz

    Chcesz wyrazić swoją opinię ?
    Zostaw odpowiedź!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *