W kuchni gdzie jest lekko, zdrowo i bardzo atrakcyjnie wizualnie liście sałaty są niezastąpione. Dobrze sprawdzają się zarówno w roli przystawki, ale i głównego dania. W letnie dni, gdy staramy się prowadzić zdrowy styl życia i więcej uwagi poświęcamy atrakcyjnego wyglądowi, chętnie sięgamy po różnego rodzaju sałaty. Dania przygotowane na ich bazie pięknie prezentują się na talerzu, ale tez wybornie smakują i są bardzo nisko kaloryczne.
Sałaty są bogatym źródłem beta – karotenu (silny antyoksydant), który chroni nasze komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Jako skarbnica kwasu foliowego są polecane wszystkim przyszłym mamom. Ponadto zawierają cenne składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, żelazo, niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Ważną informacją jest to, że z żelazo w liściach sałaty pojawia się w towarzystwie witaminy C, co powoduje, że lepiej się wchłania przez nasz organizm. W sałacie znajduje się również jod, pierwiastek, którego zdecydowanie brakuje w diecie Polaków. Dostarcza nam również cennego błonnika pokarmowego i celulozy, dzięki czemu reguluje procesy trawienne i zapobiega występowaniu obstrukcji. Przeprowadzone badania dowodzą również, że zawarte w sałacie składniki zapobiegają także występowaniu nowotworu okrężnicy. Oczywiście, by sałata została zdrowo podana, zamiast pełnotłustej śmietany, dodajemy do niej jogurt naturalny, kefir, maślankę, sos ziołowy, dip warzywno – owocowy oraz oliwę z oliwek. Sałaty bardzo dobrze komponują się z dodatkiem octu winnego, balsamicznego, czy sojowego. Ocet z czerwonego wina jest klasyczny i neutralny, balsamiczny natomiast nadaje winegretowi smak i aromat żywicy.
Jedna z najpopularniejszych warzyw w Polsce, dlatego jest dostępna w sprzedaży przez cały rok. Wyjątkowo nietrwała, na przygniecionych liściach szybko pojawiają się plamy i nieapetyczne zaciemnienia. Sałata głowiasta dobrej jakości ma delikatne kruche listki o intensywnej zilonej barwie. Jeśli odczuwamy smak goryczki, możemy go szybko zlikwidować, wkładając liście na min 3 minuty do wrzątku, a następnie płucząc je pod zimną wodą. Liście tego gatunku najlepiej smakują w mieszkankach z innymi sałatami i warzywami.
Jej liście są kruche, jasnozielone i zdecydowanie bardziej soczyste niż u innych gatunków, a przechowywane w lodówce przez dłuższy czas, nie tracą na wartości i jakości. Stanowią wspaniały dodatek do surówek i sałatek. Doskonale współgrają z innymi sałatami, warzywami, chociażby z papryką, ogórkiem, pomidorem oraz słodkimi owocami (truskawkami, morelami, brzoskwiniami.) Sałata lodowa stanowi również wyśmienity dodatek do kanapek.
Jest blisko spokrewniona z sałatą głowiastą i lodową. Jej liście mają silny pikantny smak. Batawia jest odmianą niezwykle trwałą, którą doskonale się przechowuje. Smakuje wybornie jako przystawka obiadowa, zmieszana z maleńkimi czosnkowymi grzankami i prażonym ziarnem sezamu lub posiekanymi drobno orzechami włoskimi.
Obydwa te gatunki posiadają liście o pikantnym lekko gorzkawym smaku. Osoby o wrażliwych żołądkach powinny je jadać raczej w postaci gotowanej lub duszonej. Liście nadają się do sałatek warzywnych, surówek i zapiekanek oraz kanapek.
Roszponka zawiera olejki eteryczne, które odpowiadają za jej oryginalny, lekko orzechowy smak. Jej liście idealnie się nadają do przygotowywania smacznych surówek i sałatek. Można ją także dodawać jako zwykłą sałatę do tartinek i kanapek. Połączona z sosem winegret stanowi bardzo smaczny dodatek do mięs.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!