Jeśli starasz się prowadzić zdrowy styl życia ten napój jest jak najbardziej dla Ciebie. Odmładza, poprawia trawienie, uspokaja i chroni przed najgroźniejszymi chorobami – czy można chcieć więcej? Już teraz zachęcamy Was do sięgnięcia po szklankę soku marchwiowo – morelowo – jabłkowego.
Postawą napoju jest marchew, która swą pomarańczową barwę zawdzięcza beta – karotenowi. Nadaje on apetyczny kolor, ale najważniejsze jest to, że przekształca się w witaminę A, która odpowiada za regenerację naskórka oraz stan błon śluzowych, gwarantuje skórze elastyczność i utrzymuje ją w stanie optymalnego nawilżenia. Dzięki temu zapobiega przesuszeniu, powstawaniu zmarszczek oraz poparzeniu promieniami słonecznymi. Ponadto witamin A chroni komórki przed mutacja prowadzącymi do nieodwracalnych zniszczeń. Skutecznie spowalnia proces starzenia się komórek. Także od witaminy A zależy nasz wzrok. Nie jest bez znaczenia, skąd ją czerpiemy. Co ważne, z soków jest na wchłaniania lepiej niż z innych pokarmów.
Owoce moreli nadają sokowi niepowtarzalny aromat. Są skarbnicą beta – karotenu, który jako silny przeciwutleniacz chroni komórki przed szkodliwym dzianiem wolnych rodników. Naukowcy udowodnili, że ten zwarty w morelach może powodować zahamowanie rozwoju nowotworu w obrębie jamy ustnej. Działa na komórki rakowe niczym blokada. Zawarta w morelach witamina A i beta – karoten doskonale rewitalizują skórę i odświeżają jej koloryt. Z uwagi na sporą zawartość witamin z grupy B: niacyny, ryboflawiny, tiaminy, owoce te działają uspokajająco i przeciwdziałają bezsenności. Ponadto w morelach obecne są również witaminy C, E, PP, a także liczne składniki mineralne: żelazo, fosfor, bor, potas, miedź, wapń, siarka, jod, selen, cynk, kobalt i magnez. Morelowy potas pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. W owocach znajdziemy również kwasy organiczne, m in. jabłkowy, cytrynowy, winowy i salicylowy. Poza tym morele to bardzo duże źródła błonnika pokarmowego (pektyny). Mają silnie zasadowy charakter dlatego poleca się je w leczeniu chorób przemiany materii i przy nadkwasocie.
Jabłka mają tę przewagę nad innymi owocami, że są dostępne przez cały rok. I wcale nie są mniej wartościowe. To kopalnia witamin, błonnika i innych substancji odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy. To także skarbnica węglowodanów prostych, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii. W jabłku występuje unikatowa kombinacja witamin C i P oraz magnezu, która uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy . Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu skrobiowego mają antonówki i grochówki. Składniki w rajskich owocach to między innymi żelazo i potas. Dzięki nim jabłka działają na nasz organizm w sposób odkwaszający. Zawierają także cenne włókno pokarmowe –błonnik, który zmniejsza uczucie głodu.
p
rzepis na napój marchwiowo – morelowo – jabłkowy
Składniki:
4 duże marchewki
2 jabłka
6 moreli
1 pomarańcza
Połowa cytryny
Kilka listów mięty
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż i zmiksować w sokowirówce. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również zmiksować. Morele umyć, usunąć pestki i przecisnąć przez praskę lub zmiksować w sokowirówce, pomarańczę i cytrynę umyć, sparzyć skórkę, obrać i wycisnąć sok. Napój przelać do szklanek i schłodzić. Przed podaniem ozdobić listkiem mięty.
Smacznego 🙂
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!