Łososia można przygotować do pieczenia już w przeddzień, zapakować porcję w folię i przechować w lodówce. Filet o grubości 2,5 cm będzie dopieczony po około 10 minutach pieczeniach. Cieńsze filety trzeba piec krócej, a grubsze – kilka minut dłużej. Porcje, które wcześniej były zapakowane w folię i schłodzone w lodówce, należy piec 2-3 minuty.
Składniki na 4 porcje:
4 filety z łososia (ok. 170 g każdy)
½ łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
4 drobno posiekane dymki
4 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku lub 2 łyżki suszonego
8 plasterków cytryny
¼ szklanki wody, buliony rybnego lub rosołu z kury.
Przygotowanie:
1. Blachę do pieczenia należy umieścić na środowej półce piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 200ͦ C .
2. Przygotować 8 kwadratowych arkuszy folii aluminiowej, o boku 30cm. Filety układać na dwóch warstwach folii, pośrodku kwadratu. Posolić je i popieprzyć. Wymieszać cebulę z koperkiem w filiżance. Posypać filety. Na wierzch położyć plasterek cytryny. Spryskać każdy filet wodą (lub bulionem).
3. Starannie zapakować filety, składając folię wzdłuż i w poprzek oraz podwijając brzegi. Umieścić paczuszki na barszcze w rozgrzanym piekarniku.
4. Piec 10- 15 minut. Przed podaniem zajrzeć pod folię i sprawdzić, czy ryba jest dopieczona.
5. Położyć porcje ryb w folii na płaskich talerzach, żeby każdy sam rozwijał swoją paczuszkę. Można też od razu podawać.
Wartość odżywcza 1 porcji: 192 kcal, 32 g białka, 2g węglowodanów (w tym 1 g błonnika), 6 g tłuszczów (w tym 1g NKT), 83 mg cholesterolu, 399 mg sodu.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!