Badania dowodzą, że główny czynnikiem przeciwnowotworowym jest zawarty w niej przeciwutleniacz, polifenol EGCG. Niektórzy naukowcy uważają, że EGCG może być jedną z ważniejszych odkrytych dotąd substancji antynowotworowych, która nie tylko chroni komórki przed uszkodzeniem, lecz również pobudza organizm do wytwarzania enzymów przeciwutleniaczowych . Podczas badań przeprowadzonych w USA ustalono mechanizm działania EGCG. Substancja ta powstrzymuje rozmnażanie się komórek nowotworowych, pobudzając naturalny proces umierania komórek. Co najważniejsze, EGCG nie niszczy zdrowych komórek. Inne badania przeprowadzone w USA , zwracają uwagę na to, że EGCG hamuje wytwarzanie urokinazy, enzymu, którego komórki rakowe potrzebują, by móc się rozwijać. Zablokowanie wytwarzania tego związku u zwierząt wywołało zmniejszenie nowotworu, a nawet jego całkowitą remisję.
Przeciutleniaczowe działanie polifenoli z zielonej herbaty może też chronić serce. W warukcha laboratoryjnych substancje te niszczą cholesterol, uważany za główną przyczynę miażdżycy naczyń krwionośnych. W Japonii zbadano 1371 mężczyzn pijących codziennie zieloną herbatę i ustalono, że zapobiega ona chorobom serca. Zielona Herbata zawiera również fluor, który działa antybakteryjnie i zapobiega powstawaniu próchnicy zębów.
Z niezwykłych właściwości zielonej herbaty można skorzystać, pijąc kilka szklanek naparu albo przyjmując ją w postaci kapsułek lub tabletek. Powinno się dostarczać organizmowi od 240 do 320 mg polifenoli dziennie. Jeśli korzysta się z preparatów, najlepiej kupić takie, które zawierają co najmniej 50 % polifenoli, w tedy w dwóch dawkach po 250 mg preparatu dostarcza się organizmowi 250 mg tych substancji. Badania wykazują, że podobnej ilości tych związków dostarczają 4 szklanki świeżo zaparzonej zielonej herbaty.
Preparaty zawierające zieloną herbatę powinno się stosować podczas posiłków i popijać szklanką wody. Świeżo zaparzoną zieloną herbatę można pić o dowolnej porze dnia, niekoniecznie podczas posiłku. Aby przygotować napar, należy zalać łyżeczkę listków zielonej herbaty szklanką gorącej wody, po czym pozostawić na 2-3 min i odcedzić.
W ramach ciekawostki, liście zielonej herbaty zawierają znaczne ilości witaminy K. Nie ma jej jednak ani w naparze, ani w preparatach. Osoby chore na serce i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, które muszą unikać produktów zwierających duże ilości tej witaminy, ponieważ wpływa ona na krzepliwość krwi, mogą bez obaw pić zieloną herbatę.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!