W cukinii, która jest odmianą dyni, większość składników odżywczych znajduje się w delikatnej skórce i w miąższu. Warzywo to jest niskokaloryczne; 100 gramowa porcja lekko ugotowanej cukinii zawiera ponad jedną czwartą zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C oraz jedną szóstą zapotrzebowania na kwas foliowy, a dostarcza zaledwie 19 kcal (ta sama ilość lekko usmażonej cukinii zawiera już ok. 63 kcal). Cukinia jest także źródłem beta – karotenu, który organizm przetwarza na witaminę A. Kwiaty cukinii można podawać na surowo w sałatkach lub na gorąco jako składnik farszu lub nadzienia z drobno posiekanych warzyw. Dziś w naszej kuchni przedstawiamy Wam przepis na zupę krem z cukinii z dodatkiem serków topionych oraz białego wina.
Składniki:
3 cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 serki śmietankowe topione
1 duży ziemniak
sól, pieprz
olej/oliwa
bulion warzywny
4 łyżki białego wina
Autor przepisu: Agnieszka Pyłka Wierzgacz
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!