SZUKAJ
Kulinaria
0

Żywienie umożliwiające kontrolowanie poziomu cholesterolu

Wpływ cholesterolu na stan zdrowia jest przedmiotem trwającego od kilku dziesięcioleci zainteresowania świata medycznego oraz mediów i nadal wzbudza emocje…

Żywienie umożliwiające kontrolowanie poziomu cholesterolu

Wpływ cholesterolu na stan zdrowia jest przedmiotem trwającego od kilku dziesięcioleci zainteresowania świata medycznego oraz mediów i nadal wzbudza emocje. Eksperci nie potwierdzają dziś jednoznacznie bezpośredniego związku między poziomem cholesterolu w organizmie, a chorobą wieńcową serca. Wynika to z faktu istnienia dwóch rodzajów cholesterolu: pokarmowego, który występuje w żywności, oraz cholesterolu znajdującego się osoczu krwi , który odgrywa istotną rolę w przemianie materii. Sprawę komplikuje mylenie dwóch rodzajów cholesterolu przez osoby słabo zorientowane w kwestiach medycznych. W rezultacie opinia publiczna, która z różnych źródeł dowiaduje się o szkodliwości tej substancji, czuje się po prostu zdezorientowana.

Co to jest cholesterol?

W organizmie ludzkim codziennie powstaje około jednego grama cholesterolu. Jest to wytwarzana przez wątrobę tłuszczopodobna substancja woskowata, która wchodzi w skład wszystkich komórek. Cholesterol osocza uczestniczy w wytwarzaniu niektórych hormonów, a także wspomaga powstawanie witaminy D oraz kwasów żółciowych odgrywających bardzo ważną rolę w procesie trawienia. W prawdzie największe zagrożenie chorobą wieńcową serca z powodu wysokiego poziomu cholesterolu we krwi wynika z obciążenia genetycznego, nie można jednak lekceważyć ryzyka, a mianowicie diety i otyłości. Warto jednak podkreślić, że o ile kwestia dziedziczenia jest niezależna od człowieka, to zmiana sposobu odżywiania leży w zasięgu jego możliwości.

Zbawienny wpływ diety

Wiele zaburzeń funkcji serca, które mogą pojawić się w formie dusznicy bolesnej, zakrzepicy lub choroby wieńcowej serca, uznawano do niedawna jako skutki nadmiernego cholesterolu. Błąd polega na tym, że nie zróżnicowano 2 typów cholesterolu. Dziś wiadomo, że cholesterol tylko w pewnym stopniu oddziałuje na stan zdrowia, natomiast jego poziom w osoczu krwi – często dziedziczny, postrzegany jako największe zagrożenie prawidłowej pracy serca. Badania wykazały, że nasycone kwasy tłuszczowe i formy trans kwasów tłuszczowych mogą czasami doprowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu powyżej normy.

Produkty, które pomogą podwyższyć poziom cholesterolu

1.Twarde margaryny i tłuszcze do smażenia o konsekwencji stałej, które zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz form trans kwasów tłuszczowych.

2.Suchary, ciasto, czekolady, wyroby cukiernicze.

3. Tłuste mięsa i przetwory mięsne (jagnięce kotlety, mięso mielone, hamburgery, bekon frankfurterki, salami, pasztety, paszteciki).

4. Pełnotłuste produkty mleczne (sery dojrzewające , śmietana, masło).

Produkty, które pomogą obniżać poziom cholesterolu

1. Pieczywo pełnoziarniste, chrupkie pieczywo oraz chleb wiejski.
2. Owsianka oraz zbożowe śniadaniowe płatki zawierające ugotowane otręby.
3. Owoce (pomarańcze , jabłka, gruszki, banany ) oraz owoce suszone (morele, figi i śliwki).

4. Warzywa (słodka kukurydza, fasolka szparagowa, cebula, czosnek, bób, różne rodzaje fasoli – szczególnie czerwona).

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *